» Dupa mai bine de trei ani de scandaluri si procese, administratia locala Corbu va initia, incepand cu ianuarie 2008, procedurile pentru retrocedarea unei suprafete de 600 de hectare in zona ariilor protejate ecologic.
Este vorba de 100 de dosare ai caror titulari vor fi pusi in posesie. "Terenul este neproductiv si se afla in zona de interes economic", a precizat Marian Golbinasu, primarul comunei Corbu. Primarul a mai adaugat ca aceste 600 de hectare ar inchide definitiv problema retrocedarilor in comuna. In prezent, terenul nu dispune de mijloace de infrastructura, lucru care face imposibila construirea unor imobile in zona. Lucrurile s-ar putea schimba radical in viitorul apropiat, mai ales ca Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii inca nu s-a hotarat ce pozitie oficiala sa adopte vizavi de eventualele proiecte imobiliare.
Cartier rezidential
Desi, asa cum am mentionat mai sus, suprafata ce va fi retrocedata nu dispunde de drumuri, retea de apa si energie electrica, terenul va trezi cu siguranta interesul agentiilor imobiliare, care au vandut mai multe loturi de teren in aceasta zona a litoralului si cunosc foarte bine potentialul zonei. Interesul turistilor fata de litoralul salbatic de la Vadu este in crestere, lucru care va duce cu siguranta la o crestere a preturilor la pamant. si cum agricultura nu se poate face din cauza calitatii slabe a solului, singura solutie de valorificare a suprafetelor retrocedate este vanzarea. Problema lipsei infrastructurii ar putea fi rezolvata in viitorul apropiat prin adoptarea solutiei resedintelor rezidentiale, unde proiectul include constructia cailor de acces si a utilitatilor. Vara trecuta in zona Vadu pretul unui hectar bine pozitionat se apropia de 30.000 euro.
"Tortul" Chituc
Primariile Sacele si Corbu isi disputa de ani buni in instanta terenurile limitrofe din