Publicatia bulgara Standart, citata de Rador, a publicat un articol in care vorbeste despre legaturile tot mai stranse dintre Romania si Bulgaria. "Bunicele si bunicii nostri spuneau deseori, cand venea vorba de orase bulgaresti frumoase, ca Ruse este micul Bucuresti, iar Bucuresti este micul Paris", incepe articolul din Standart. Cititi articolul complet.
Astazi acesta reflectie suna din nou bine, chiar si intr-un sens ceva mai diferit. Fara a se exagera, se poate spune linistit ca Romania incepe de la Ruse. Limba romana se poate auzi pe strazi, in magazine si in restaurantele orasului nostru de la malul Dunarii. Vecinii nostri de la nord, fara nici o exagerare, vin in valuri si "inunda" magazinele din oras.
Produsele de la noi sunt mult mai ieftine, iar ei isi umplu fara probleme portbagajele cu marfuri. Comerciantii din Ruse s-au adaptat rapid noii situatii si au inceput sa invete papagalicesti limba romana. in decurs de doar un an, ghidul de conversatii roman-bulgar a fost tiparit de cateva ori. De fapt, preturile noastre sunt cu circa 30% mai mici decat cele din Romania, iar acolo salariul mediu este mult mai mare.
Salariul lunar variaza intre 500 pana la 700 de euro. Salarizarea mai buna ii indeamna deseori pe bulgari sa se indrepte spre celalalt mal al Dunarii. Dimineata devreme, unii dintre ei urca in masini si in circa o ora, sunt la Bucuresti. Acolo, in majoritatea cazurilor, incep o activitate in constructii, domeniu care se plateste destul de bine. Seara se intorc acasa, fiindca apartamentele si hotelurile romanesti sunt de doua ori mai scumpe decat ale noastre.
Capitala Romaniei se afla la doar 60 de km de Ruse. In drum spre Bucuresti, peisajul nu se modifica foarte mult in comparatie cu al nostru. Dar, inca de la intrarea in capitala vecinilor, ochii ne sunt atrasi de bulevardele largi. Arhitectura este frumoa