La un an de la condamnarea oficiala a comunismului, Vladimir Tismaneanu analizeaza, intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul efectele produse de acest moment istoric pentru Romania.
Va mai amintiti ce ati facut in seara zilei de 18 decembrie 2006? Cum ati dormit in acea noapte si cum v-ati trezit dupa ziua nebuna in care, in Parlamentul Romaniei, a fost condamnat comunismul?
In seara zilei de 18 decembrie, dupa receptia de la Cotroceni si o cina cu citiva prieteni apropiati, printre care Mircea Mihaies si Horia Patapievici, am incercat sa-mi adun gindurile. Cel mai important lucru a fost sa-i explic fiului meu, Adam (in virsta de 12 ani), ce se petrecuse de fapt, ca fusese vorba de un fel de spasm final al unei bestii politice aberante, numita comunism. Adam si sotia mea, Mary, fusesera acolo, vazusera scenele de rusine, dar si de eroism.
Detin si acum un desen al lui Adam in care apar Traian Basescu tinindu-si discursul, si Vadim cu obraznica-i pancarta. Dupa 18 decembrie 2006 am fost linistit: ceea ce ne-am propus noi, membrii si expertii Comisiei Prezidentiale, s-a implinit prin faptul ca dl Basescu, pe baza Raportului nostru, a condamnat regimul comunist drept ilegitim si criminal. In ceea ce ma priveste, este opera cea mai importanta, intelectual si moral, a vietii mele.
Sinteti multumit de felul in care a prins sentinta data in Raport?
La ora actuala, cu exceptia unor marginali macinati de resentimente obscure si de nostalgii colectiviste, nu cred ca se mai indoieste cineva de natura criminala a sistemului comunist. Chiar si unii tineri neostingisti, gata sa se adape din nou din „izvorul marxismului“, refuza sa-si asume experienta comunismului din Romania ca pe una demna de respect.
Aparitia Raportului la Editura Humanitas in noiembrie 2007, lansarea la care au vorbit Traian Basescu, Gabrie