Câştigătorul licitaţiei nu are treabă cu cercetarea, ci cu încărcarea şi descărcarea mărfurilor şi bagajelor
Miza reală a afacerii o reprezintă terenurile şi clădirile din zona de nord a Bucureştiului, aflate în patrimoniul institutului
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) efectuează cercetări într-un dosar penal al cărui obiect îl constituie recenta privatizare a Institutului de Tehnică de Calcul (ITC), în spatele căreia se află interese imobiliare cifrate la milioane de euro.
Miza reală a privatizării o reprezintă miile de metri pătraţi de teren din zona Floreasca şi clădirile de birouri din nordul Bucureştiului. Practic, interfaţa acestei afaceri o reprezintă Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), instituţie care a gestionat această privatizare şi care a semnat, zilele trecute, contractul de vânzare-cumpărare.
Dosarul penal a fost constituit în urma plângerii depuse la DNA de către Sindicatul Cercetătorilor din ITC, care susţine că AVAS a favorizat de la început candidatul care a câştigat licitaţia. Este vorba de Consorţiul format din SC Transbordare Vagoane de Marfă – specializată în încărcarea şi descărcarea mărfurilor şi bagajelor – şi persoana fizică Roşu Dorin, fost cercetător la ITC în urmă cu 17 ani, actualmente inspector în învăţământul preuniversitar.
Primul dintre aspectele reclamate se referă tocmai la faptul că acest consorţiu este din afara domeniului, neavând nici o tangenţă cu cercetarea, asocierea cu Roşu Dorin fiind realizată tocmai pentru a se crea aparenţa unei legături cu obiectul de activitate al ITC.
Sindicatul consideră că AVAS a încălcat legea atunci când a apreciat acest consorţiu drept “de cercetare”, în condiţiile în care “se asociază cu o persoană care a avut o tangenţă în decursul vieţii cu cercetarea, persoană oricum descalificată ca cercetător din moment ce nu a mai activat în