Autorizaţiile de construcţie şi forţa de muncă întârzie complexurile imobiliare.
Dacă machetele de carton au aglomerat rapid piaţa imobiliară, construcţia locuinţelor dă bătăi de cap multor dezvoltatori. Problema forţei de muncă, a aprovizionării cu materiale şi planificarea defectuoasă a lucrărilor îi lasă pe noii proprietari să aştepte luni întregi apartamentele sau casele dorite. Surprize neplăcute pot veni şi din partea procesului greoi de avizare a documentaţiilor, moment în care investitorii constată că socoteala din birou nu se potriveşte cu cea de la primărie.
Probleme cu constructorul
Anul acesta a adus Capitalei doar în jur de 500 de locuinţe noi în patru proiecte imobiliare. Asta, în condiţiile în care datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers International arată că, numai în primele şase luni din 2007, în construcţie se aflau circa 6.000 de locuinţe noi.
„Dezvoltatorii întârziaţi nu au calculat bine timpii de construcţie şi nu şi-au luat marje de siguranţă. Apar tot felul de probleme: forţa de muncă puţină, care necesită costuri mai mari, scumpirea şi livrarea materialelor - probleme cu transportul. Sunt, de cele mai multe ori, factori externi implicaţi“, afirmă directorul diviziei de proiecte rezidenţiale a companiei imobiliare Regatta.
Cei mai „celebri“ întârziaţi sunt cei de la Planorama - zona Doamna Ghica şi Central Park, proiect amplasat în spatele stadionului Dinamo, ambele cu termen de finalizare în toamna lui 2007. Dacă în Ştefan cel Mare au fost date în folosinţă cea mai mare parte a locuinţelor cu întârziere, în Doamna Ghica se vor putea muta primii proprietari abia în luna martie.
„Am avut o problemă cu fostul antreprenor, care nu-şi plătise nişte datorii pe materialele de construcţie. Am ales o nouă firmă de construcţii şi încercăm să recuperăm“, explică