Ministerul Educatiei intentioneaza sa introduca meditatiile platite de stat in conditiile in care parintii cheltuie cel putin 200 mil. euro pe an pentru pregatirea suplimentara a copiilor.
Meditatiile, adica ore speciale in care profesorul se va afla la dispozitia elevilor, vor fi platite de stat si vor fi organizate in cadrul institutiilor de invatamant, potrivit prevederilor cuprinse in pachetul de legi in domeniul educatiei lansat ieri spre dezbatere publica de ministrul Cristian Adomnitei.
"Am propus in pachetul de legi plata cu ora pentru activitatile de after-school (dupa scoala - n.r.) organizate pentru elevii din sistemul preuniversitar", a declarat pentru ZF Megdonia Paunescu, director in directia de management si programe educationale din Ministerul Educatiei.
In Statele Unite, aceasta este o practica frecventa, fiind prima mare diferenta fata de sistemul din Romania pe care o observa studentii care merg la doctorate in SUA.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ministrului educatiei sa rezolve problema "deranjanta si periculoasa" a sistemului de meditatii in invatamant, aratand ca nu este corect si deontologic ca profesorii sa predea ulterior elevilor lectii in particular.
"Daca exista acest sistem paralel, inseamna ca lucrurile nu functioneaza. Vreau sa aveti in vedere aceasta problema deranjanta si periculoasa a sistemului de meditatii", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax, la lansarea noului pachet de legi in invatamant. Pe de alta parte, ministrul educatiei a spus ca nu crede ca sistemul de meditatii ar putea disparea complet din sistem.
"Atacand si latura mai putin morala a celor care fac meditatii acolo unde nu este nevoie si neputand lucra acolo unde parintii isi doresc pentru copiii lor un surplus de educatie, nu cred ca este ne-etic si nici nu cred ca ar putea disparea definitiv din educatie