Deficitul de cont curent va ajunge în acest an la 13,7% din Produsul Intern Brut (PIB), iar consumul din ultimele două luni va încetini, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Această
Deficitul de cont curent va ajunge în acest an la 13,7% din Produsul Intern Brut (PIB), iar consumul din ultimele două luni va încetini, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie va avea loc pe fondul creşterii preţurilor de consum şi a gradului de îndatorare a populaţiei, se arată într-o analiză realizată de Banca Comercială Română.
Instituţia financiară îşi menţine, astfel, estimările emise anterior în privinţa deficitului de cont curent. "Deficitul de cont curent constituie cea mai spinoasă problemă macroeconomică a României şi va continua să se adâncească până la un nivel de 13,7% din PIB în 2007, respectiv 14,7% din PIB în 2008, din cauza decalajului între importuri şi exporturi", se arată în raportul de ţară al BCR, prezentat la sfârşitul lunii septembrie de către reprezentanţii instituţiei.
Comisia Naţională de Prognoză estima în ultimele proiecţii, publicate în toamnă, că deficitul de cont curent va ajunge la sfârşitul acestui an la 13,4% din PIB, nivel inferior celui indicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), de respectiv 14% din PIB.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele zece luni un deficit de 13,34 miliarde de euro, în creştere cu 71,7% faţă de nivelul consemnat în perioada similară a anului trecut, reprezentând 11,3% din PIB-ul estimat pentru 2007. Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 14,03 miliarde de euro, mai mare cu 61,8% faţă de ianuarie-octombrie 2006.
Investiţiile străine directe, cu 25% mai reduse
Potrivit analiştilor BCR, investiţiile străine directe