Comisarul european care a compromis executivul UE în 1999 a venit să dea lecţii la Cluj.
Edith Cresson, prima femeie premier (1991-1992) din Franţa, este prezentă astăzi la Cluj, pentru a conferenţia studenţilor de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) despre mizele educaţiei şi cercetării în Europa. Socialista Cresson a intrat în istorie nu atât ca premier al Franţei cât drept primul comisar european găsit vinovat de încălcarea obligaţiilor care îi reveneau în această calitate.
Întrebaţi de motivele care au sta la baza invitaţiei, reprezentanţii UBB au explicat faptul că Edith Cresson este un oaspete al Guvernului României, sosit în ţară cu sprijinul Ambasadei Franţei la Bucureşti. „Doamna Edith Cresson vine în vizită la UBB în calitate de fost premier al Franţei, fost comisar european pentru educaţie şi cercetare şi susţinător al francofoniei în Europa şi prin prisma faptului că UBB a dezvoltat o linie francofonă foarte puternică la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor”, a explicat ieri purtătorul de cuvânt al universităţii, Cristina Nistor.
În plus, pentru a argumenta legătura dintre Cresson şi instituţia clujeană, Nistor a spus că în timpul mandatului său de comisar european, Cresson s-a ocupat de educaţia din Europa de Sud-Est şi a fost implicată în programul Tempus, care a stabilit standardele pentru două din facultăţile „tinere” ale UBB, cea de studii europene şi cea de business.
BBC arăta în 1999 că Edith Cresson a fost comisarul european aflat în epicentrul scandalului de fraudă ce a dus la demisia executivului UE. În urma anchetei derulate, Comisia Europeană condusă atunci de Jacques Santer, a găsit-o vinovată de faptul că „nu a reacţionat la neregulile cunoscute, serioase şi continue pe o perioadă de ani” şi că nu a raportat eşecurile dintr-un program de tineret din care au dispărut sum