>> Sindicatele protestează faţă de reformele din domeniul sănătăţii şi pensiilor iniţiate de guvernul Gyurcsany. Sindicatul Liber al Lucrătorilor Feroviari din Ungaria a declanşat ieri o >> Sindicatele protestează faţă de reformele din domeniul sănătăţii şi pensiilor iniţiate de guvernul Gyurcsany .
Sindicatul Liber al Lucrătorilor Feroviari din Ungaria a declanşat ieri o grevă generală pe termen nedeterminat pentru a protesta faţă de reformele din domeniul sănătăţii şi pensiilor promovate de guvernul Gyurcsany. Mişcarea de protest a provocat întârzieri ale trenurilor şi curselor aeriene. Feroviarilor li s-au alăturat şi profesorii, personalul medical şi fermierii.
Ieri-dimineaţă, doar 45% din trenuri circulau şi 3.500 de angajaţi participau la grevă, potrivit confederaţiei sindicale Liga, aflată la iniţiativa mişcării. Sindicatele au anunţat că "mai bine de" 10.000 de profesori şi-au întrerupt activitatea, alături de personalul a 15 spitale, clinici şi cabinete medicale.
Fermierii ungari au avertizat că vor bloca accesul pe 40 de şosele naţionale. Greviştii se tem că privatizarea parţială a sistemului de asigurări de sănătate, moştenit din perioada comunistă, pune în pericol serviciile acordate celor mai săraci.
Soarta executivului, în pericol
Parlamentul ungar urma să dezbată ieri un proiect de lege controversat care împarte organismul public de asigurări sociale în 22 de centre regionale care pot fi deschise în proporţie de 49% capitalului privat, în cadrul unui program de reforme destinate să reducă deficitul sistemului de asigurări medicale.
Guvernul de centru-stânga, care a garantat menţinerea serviciilor de bază pentru toată populaţia, apreciază că recurgerea la capitalul privat este singura modalitate de a asigura longevitatea sistemului de sănătate, foarte deficitar, şi de a-i asigura investiţiile de care are n