Ministrul economiei, Varujan Vosganian, şi distribuitorii de gaze au opinii diferite când vine vorba de preţul gazelor naturale de la 1 ianuarie 2008. Unul dintre cei mai mari distribuitori de Ministrul economiei, Varujan Vosganian, şi distribuitorii de gaze au opinii diferite când vine vorba de preţul gazelor naturale de la 1 ianuarie 2008.
Unul dintre cei mai mari distribuitori de gaze din România, E.ON Gaz, spune că preţul gazelor pentru populaţie trebuie să crească cu circa 10% la 1 ianuarie 2008, ca urmare a scumpirii gazelor din import cu 20%.
Reprezentanţii companiei anunţă că, în cazul în care nu li se recunosc cheltuielile de achiziţie a gazelor, furnizarea către unii consumatori ar putea să fie redusă sau sistată, în plină iarnă. Aceştia estimează o majorare de aproximativ 30% pentru tot anul 2008.
De cealaltă parte, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, vinerea trecută, că preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre la 1 ianuarie 2008. El a adăugat că majorarea medie pentru întregul an la gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei, estimată la 3,8% plus/minus un punct procentual.
"Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preţurilor (la energie electrică şi gaze, n.r.) să aibă un efect antiinflaţionist, iar alinierea preţurilor la gazele din producţia internă se va face în aşa manieră încât să nu atenteze la gradul de suportabilitate a populaţiei", a afirmat Vosganian.
Declaraţiile ministrului vin în contextul în care surse din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţie care stabileşte preţurile finale, au spus săptămâna trecută că gazele naturale s-ar putea scumpi cu cel puţin 10%, începând cu 1 ianuarie.
Procentul ia în calcul mai mulţi factori, precum majorarea preţului de achiziţie a gazelor din import cu circa