Google nu mai vrea să genereze link-uri către Wikipedia, ci să aibă propria enciclopedie
Denumirea „knol” se referă atât la serviciul în sine, cât şi la fiecare pagină dedicată unui anumit subiect
Google a anunţat de curând că a decis să construiască propria versiune de enciclopedie online, elaborată de către comunitatea de utilizatori. Sistemul denumit “Knol” de la “knowledge unit” (unitate de cunoaştere), va permite fiecărui utilizator de Internet să creeze şi să editeze pagini dedicate unui anumit subiect. Cu alte cuvinte Google nu mai vrea să genereze link-uri către Wikipedia, ci să-şi creeze propria Wikipedia.
Decizia celor de la Google se bazează şi pe faptul că o mare parte din traficul de căutare de pe propriul motor este redirecţionat către Wikipedia. În cazul oricărei căutări cu Google în primele 5 răspunsuri se află şi o trimitere la binecunoscuta enciclopedie online.
Pe de altă parte, dacă Google va reuşi să direcţioneze traficul actual al Wikipedia sau cel puţin o parte din aceasta către Knol şi dacă acesta va conţine reclame generate de Google Ads (aşa cum au anunţat creatorii Knol) este destul de clar de ce creatorii de astfel de pagini de enciclopedie se vor reorienta spre noul produs în defavoarea Wikipedia: vor putea obţine profituri de pe urma cunoştinţelor lor dar şi notorietate pe web.
Unul dintre cele mai importante elemente care ar putea asigura rapida ascensiune a Knol este faptul că numele autorilor diferitelor materiale vor fi mai bine evidenţiate decât în cazul Wikipedia sau a altor site-uri din sistemul web 2.0, care nu le permite experţilor să posteze informaţii cu privire la propriile studii sau la sursele de unde deţin informaţiile respective.
Orice „knol” va fi controlat exclusiv de către cel care l-a creat, fără intevenţia Google
Fiecare knol (numele e atribuit atât serviciului în sine cît şi f