>> Silvia Moraru, directoarea Colegiului Naţional "Tudor Vianu", spune că standardele acestei instituţii îi determină pe profesorii nepregătiţi să se autoexcludă din sistem. În fiecare >> Silvia Moraru, directoarea Colegiului Naţional "Tudor Vianu", spune că standardele acestei instituţii îi determină pe profesorii nepregătiţi să se autoexcludă din sistem.
În fiecare an, elevii Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu" participă la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale din domeniul ştiinţelor.
Numai în anul 2007, ei au câştigat 57 de premii şi menţiuni. Pentru a ajunge la aceste rezultate, copiii beneficiază de o pregătire specială, peste orele de program, după manuale româneşti şi străine, în cursuri în care profesorii folosesc tehnologii de ultimă generaţie.
Nu orice absolvent de clasa a VIII-a poate spera să obţină un loc aici, ci doar cei cu medii peste 9.00. Directoarea liceului, prof. Silvia Moraru, ne-a spus că bătălia la admitere este foarte mare.
Au un loc asigurat la "Tudor Vianu" doar olimpicii naţionali la ştiinţe din clasele a VII-a şi a VIII-a, care intră în clasele speciale pentru ei. De câţiva ani, este o tradiţie la "Tudor Vianu" ca în jur de 15 elevi să plece cu burse integrale la universităţi din Statele Unite.
Elevul învaţă să rezolve probleme propuse de el
Pentru astfel de copii, conducerea liceului şi profesorii au fost nevoiţi să gândească lecţii speciale, centrate pe şcolari. "Elevul trebuie să plece cu peste 75% din lecţie înţeleasă din clasă. Profesorul are sarcina să urmărească participarea activă a elevului în oră.
Dacă doar recită lecţia, elevul adoarme", a explicat directoarea CN "Tudor Vianu". Ea a adăugat că este indicat ca elevul să se obişnuiască să descopere lumea, să-şi pună întrebări, să rezolve probleme propuse de el. La clasă, elevii sunt obişnuiţi s