Traian Basescu a emis o sentinta aparent comica la o discutie cat se poate de serioasa despre legile educatiei: "Un ghiozdan nu trebuie sa fie mai mare de 10% din greutatea elevului". In sala, zambete. Copiii sau parintii lor spun insa ca greutatea ghiozdanelor chiar este o problema. Medicii avertizeaza ca un ghiozdan mai greu patru kilograme risca sa provoace boli de colana.
"Am primit scrisori de la parinti care se plang de faptul ca elevilor li se cere un numar foarte mare de caiete, uneori chiar 2-3 caiete la aceeasi materie" - a spus presedintele Traian Basescu, cu ocazia lansarii pachetului de legi, pentru Reforma in Educatie. Miclea, seful Comisiei prezidentiale pentru Invatamant explica de ce ghiozdanele copiiilor sunt prea grele: "Manualele sunt licitate de Ministerul Educatiei, iar editurile vin cu oferte de preturi mai mici, in speranta ca vor castiga licitatia. De multe ori aceste preturi nu acopera hartia si tipografia. Dar, aceste manuale care sunt puse la dispozitia elevilor gratuit, mai au cateva caiete pe care nu le plateste ministerul, le plateste parintele. Editura castiga pe caiete, ce pierd pe manuale".
"Unele manuale au cate doua trei auxiliare, si nu e normal. Sa faca manualele complete", a mai spus Miclea.
5 kilograme de carti
O femeie, impreuna cu fiul sau de clasa a cincea, prin Cismigiu: "E polei. Cu ghiozdanul asta mare poate sa isi sparga capul", spune femeia, carand un rucsac cu pokemoni. " Astazi nu e asa greu fiindca a avut numai patru ore. Dar vinerea are sase ore, plus meditatii la spaniola, la care merge direct de la scoala. Atunci ghiozdanului lui are... vreo 5 kilogrme, poate mai mult".
"Doctorul mi-a spus sa am grija, daca tot poarta rucsacul in spate. Important e cum il poarta, ca daca sta cocosat pe o parte poate sa ramana asa. E la varsta de crestere si e importanta pozi