Noile instalaţii care vor arde combustibili fosili i-au revoltat şi pe americani Un cercetător american, James Hansen, îi cere premierului britanic să renunţe la planul de utilizare a
Noile instalaţii care vor arde combustibili fosili i-au revoltat şi pe americani
Un cercetător american, James Hansen, îi cere premierului britanic să renunţe la planul de utilizare a cărbunelui la scară mare pentru că astfel ar anula strategiile adoptate la Bali şi ar fi un exemplu negativ şi pentru alte state.
Planurile Marii Britanii de a construi noi termocentrale pe bază de combustibili fosili ca soluţie pentru actuala criză energetică "atentează" practic asupra acordului de la Bali, referitor la schimbările climatice, şi discreditează strategia lui Gordon Brown de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Acesta este mesajul transmis de James Hansen, un cunoscut specialist american în încălzirea globală.
Îngrijorarea va fi transmisă în mod direct primului-ministru britanic în această săptămână de către James Hansen, directorul Nasa Goddard Institute for Space Studies din New York. Specialistul american încearcă să-l convingă pe Brown să blocheze construirea celor opt termocentrale.
Proiectul încurajează şi alte state
Hansen, specialist în încăl-zirea globală de mai bine de 20 de ani, susţine că dioxidul de carbon emanat de po-tenţialele centrale prin arderea cărbunelui ar putea avea efecte ireversibile.
Totodată, el subliniază că lupta împotriva utilizării combustibililor fosili devine o reală provocare, pentru că, în general, guvernele preferă utilizarea acestor materii prime pe motiv că sunt ieftine şi oficialii nu gândesc consecinţele pe termen mediu.
Hansen consi-deră că acest proiect ar descuraja, prin puterea exemplului, încercările Indiei şi Chinei de a construi cu investiţii mari centrale care să captureze emisiile d