Valoarea medie a primelor încasate de către directorii dintr-o companie multinaţională sau românească reprezintă între 9 şi 25% din salariul anual. La sfârşit de an, tolba lui Moş Valoarea medie a primelor încasate de către directorii dintr-o companie multinaţională sau românească reprezintă între 9 şi 25% din salariul anual.
La sfârşit de an, tolba lui Moş Crăciun este mai
plină sau mai goală! Consistenţa cadoului diferă foarte mult, mai ales în cadrul unei companii, în funcţie de poziţia pe care fiecare angajat o ocupă. Pentru că de la o primă de câteva mii de lei, în unele cazuri, sfârşitul de an poate aduce în conturile angajaţilor şi bonusuri de câteva mii de euro.
Privilegiaţii care au acces la aceste sume ce acoperă, în multe cazuri, câteva salarii lunare se regăsesc însă la nivel de top şi middle management. Şi asta pentru că de aceşti oameni depinde dezvoltarea businessului.
Răsplată în funcţie de performanţe
Bonusurile anuale sunt negociate la încheierea contractelor de angajare şi se acordă pentru răsplătirea rezultatelor profesionale ale angajaţilor. "Bonusurile de sfârşit de an se acordă în funcţie de aportul adus de respectiva persoană la bunul mers al companiei în anul încheiat", a precizat, pentru "Adevărul", Răzvan Soare, senior Consultant în cadrul Stanton Chase şi lider pe domeniul de expertiză Industrial.
Potrivit acestuia, acest aport este cuantificat în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă agreaţi la începutul anului în contextul respectării valorilor companiei. Indicatorii de performanţă pot fi legaţi atât în mod direct de responsabilităţile poziţiei ocupate, cât şi indirect, de rezultatele companiei. Evaluarea presupune însă de multe ori şi analiza întregului departament pe care un director îl are în subordine, nefiind suficientă o simplă analiză a rezultatelor expuse. @N