Indiferent dacă mai cred sau nu în Moş Crăciun, copiii trebuie să descopere bucuria de a le face un cadou celor dragi.
E important să-i învăţăm pecei mici să dăruiască unzâmbet, respect, atenţie, iubireşi jucării fără să aşteptenimic în schimb. Acestelucruri se învaţă din primiiani de existenţă, numai dacă există înfamilie un model de comportamentfavorabil. Când cei mari dăruiesc şi sebucură alături de cei mici, şi copiii vorvrea să dea cadouri“, afirmă psihologulLaura Sfeta.
În preajma Sărbătorilor de Iarnă ceimici se gândesc numai la cadourile pecare le vor primi de la Moş Crăciun şicum să formuleze scrisoarea în care să-ipovestească Moşului cât de cuminţi aufost tot timpul anului. De multe ori einu mai apreciază portocalele găsite subbrad, dimpotrivă, fac mofturi şi atuncicând găsesc ultimul joc pe calculatorapărut pe piaţă.
În ce constă magia Sărbătorilor
În afară de goana după cumpărături,de reducerile din magazine şi de cozilela cofetării, Crăciunul înseamnă bucuriade a dărui şi de a primi cadouri.
Indiferent dacă mai cred sau nu înMoş Crăciun, şi copiii trebuie învăţaţisă dăruiască.„Altruismul este una dintre cele mainobile caracteristici ale fiinţei umane. Elpoate fi sădit în sufletul copilului nostru,începând cu primele interacţiuniale acestuia.
Altruismul, ca şi calitateumană, este mult mai nuanţat şi nu sereduce la a te sacrifica pentru celălalt.De asemenea, această calitate nu trebuieconfundată cu compasiunea“,continuă Laura Sfeta.
Egoismul este caracteristic copiilor,dar cu multă răbdare, cei mici potînvăţa că este mai frumos să dăruiascădecât să se joace singuri. Când nu le maiplace o jucărie sau hainele le-au rămasmici, învaţă-i să le dea altor copii careau nevoie de ele. Spitalele, orfelinatelesunt locuri în care copiii se vor bucuraenorm de jucăriile puştiului tă