O copie manuscris din secolul XIII a Magna Carta Libertatum a fost vanduta miercuri intr-o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York cu 21.321.000 de dolari, informeaza Edinburgh Evening News. Manuscrisul, care dateaza din 1297, este una dintre cele 17 copii ramase ale celebrului document si singurul exemplar detinut de un particular. Copia a fost achizitionata de un avocat din Washington, David Rubenstein.
"Am fost impresionat cand am vazut manuscrisul la Sotheby's si eram ingrijorat ca singura copie din America ar fi putut fi cumparata de cineva din afara tarii", a declarat Rubenstein dupa ce s-a incheiat licitatia.
In afara granitelor Marii Britanii mai exista o singura copie a Magnsa Carta, care apartine Guvernului australian si dateaza tot din 1297.
Magna Carta Libertatum este un document care a fost redactat in 1215, in urma conflictului dintre regele englez Ioan Fara Tara si aristocratia din Insula. Baronii englezi au reusit sa ii impuna regelui sa accepte sa ratifice un document in care sa se specifice clar limitele puterii regale.
Cel mai important principiu enuntat in Magna Carta este acela ca nimeni nu este mai presus de lege, nici macar regele. In plus, documentul specifica faptul ca nimeni nu poate fi arestat daca nu exista temei legal iar fiecare om are dreptul la un proces.
Magna Carta a fost ratificata si modificata de fiecare rege care i-a urmat lui Ioan pana in 1297 cand a fost confirmata in legislatie de catre Regele Edward I.
O copie manuscris din secolul XIII a Magna Carta Libertatum a fost vanduta miercuri intr-o licitatie organizata de casa Sotheby's la New York cu 21.321.000 de dolari, informeaza Edinburgh Evening News. Manuscrisul, care dateaza din 1297, este una dintre cele 17 copii ramase ale celebrului document si singurul exemplar detinut de un particul