„Veţi avea întotdeaua în mine pe cineva care are nevoie de dialog cu marile curente spirituale ale ţării noastre şi care contează pe voi” – le-a transmis preşedintele Nicolas Sarkozy marilor religii ale Franţei. Acum o lună, mesajul său a fost citit de prefectul Parisului la o întrunire a ortodocşilor din Franţa şi putea să treacă neobservat dacă, zilele trecute, nu s-ar fi exprimat el însuşi la fel de categoric la o întrunire de la Arhiepiscopia catolică a Parisului.
Potrivit Le Figaro, Sarkozy le-a mărturisit episcopilor că el „s-a delimitat tot timpul de o viziune sectară asupra laicităţii” şi că, din moment ce se declară „prietenul marilor religii ale Franţei”, ar dori ca acestea să participe la dezbaterile privind viitorul Republicii. „De ce să fie acestea (religiile – n.r.) singurele cărora să le fie contestat dreptul la opinie?”, s-a întrebat Sarkozy, părând că pune la îndoială temeiile laice alre Republicii Franceze. Începând cu Revoluţia de la 1789, Statul şi Biserica au rămas complet separate în Franţa, ba chiar, de-a lungul vremii, s-au acumulat mai multe „dosare litigioase” între ele.
Acum, pe lângă reformele economice şi reafirmarea Franţei pe scena mondială, Sarkozy se arată gata să schimbe şi relaţiile dintre instituţiile statului şi religii. Astfel, fidel mărturisirii din campania electorală că persoana pe care o admiră cel mai mult este fostul Papă Ioan Paul al II-lea, Sarkozy s-a aflat, ieri, la Vatican, pentru o întâlnire cu actualul Papă, Benedict al XVI-lea. (Bogdan Munteanu)
„Veţi avea întotdeaua în mine pe cineva care are nevoie de dialog cu marile curente spirituale ale ţării noastre şi care contează pe voi” – le-a transmis preşedintele Nicolas Sarkozy marilor religii ale Franţei. Acum o lună, mesajul său a fost citit de prefectul Parisului la o întrunire a ortodocşilor din Franţa şi putea să treacă neobservat dacă, zilele