Cine a tras in noi in decembrie 1989 dupa fuga lui Ceausescu? Puterea postdecembrista n-a aflat. Cartea Ruxandrei Cesereanu, "Decembrie ’89. Deconstructia unei revolutii", inventariaza cele cateva sute de carti despre revolutie aparute ulterior. Autorii – istorici, politologi, participanti la revolutie de o parte sau alta a baricadei, ca victime sau membri ai aparatului de represiune – au formulat zece ipoteze despre identitatea teroristilor. Peste cateva zeci de ani, cand se vor deschide Arhivele Nationale, romanii vor afla care dintre acestea a fost corecta.
1.000 de morti si 3.000 de raniti, victime ale teroristilor. Lupte de strada cu inamicii nevazuti. Institutii asediate sau incendiate. Teroristi prinsi si predati autoritatilor. Panica si teroare in Capitala si in tara. Proces sumar si executia grabita a Ceausestilor in incercarea de a opri varsarea de sange. Toata aceasta nebunie a fost transmisa in intreaga lume, in direct, prin televiziune. 18 ani mai tarziu, un singur terorist a fost identificat si condamnat, la Sibiu. Ruxandra Cesereanu, in volumul "Decembrie ’89. Deconstructia unei revolutii", a inventariat cele cateva sute de carti despre revolutie aparute ulterior.
» Romania libera: S-au scos cateva sute de carti despre revolutie. Multe adevaruri au ramas nespuse, neelucidate, ascunse cu grija. O lista scurta a acestora, cu motivatii posibile, e cu atat mai oportuna cu cat evenimentele se pierd in timpul trecut.
Ruxandra Cesereanu: Nu sunt istoric, ci istoriograf, ma refer la ipostaza mea de autoare a lucrarii "Decembrie ‘89. Deconstructia unei revolutii", publicata de Editura Polirom in 2004, asa incat opinia mea nu este una care sa ofere o interpretare anume, speciala asupra revolutiei romane, atat cat a fost ea asa ceva.
Perspectiva mea este aceea a unui "entomolog" aplecat asupra detaliilor evenimentelor din dece