Cu trei foste filiale de distribuţie şi furnizare ale Electrica în portofoliu, grupul italian Enel a ocupat un loc important pe piaţa de energie locală. Sarcinile sunt mari, dat fiind vechimea Cu trei foste filiale de distribuţie şi furnizare ale Electrica în portofoliu, grupul italian Enel a ocupat un loc important pe piaţa de energie locală. Sarcinile sunt mari, dat fiind vechimea reţelelor în România. Ziarul "Adevărul" continuă seria de articole privind privatizările în domeniul energetic cu şeful Enel România, Matteo Codazzi, care spune ce a realizat până acum şi ce planuri are pe termen mediu.
- Adevărul: Care a fost nivelul investiţiilor la Electrica Banat şi Dobrogea, de când au fost preluate de Enel, în aprilie 2005?
- Matteo Codazzi: Am investit 85 milioane de euro în 2005 şi 2006, ţinând cont că în 2005 am avut companiile timp de opt luni. Această sumă este de aproape patru ori mai mare decât să investea înainte de privatizare. Majoritatea banilor, 95%, au fost cheltuiţi în reţeaua de distribuţie şi în sistemul IT. Suntem focusaţi pe planul stabilit la privatizare şi progresăm foarte bine. În acest an, am fost capabili să creştem semnificativ viteza investiţiilor.
- Ce puteţi spune despre starea reţelei pe care o aveţi în operare?
- Combinând cele două companii - Banat şi Dobrogea -, cred că mai mult de 40% din reţea este mai veche de 30 de ani. Echipamentele mai tinere de 10 ani sunt de circa 17%, deci am caracteriza reţeaua ca fiind una bătrână. Credem că Electrica Muntenia Sud se află cam în aceeaşi situaţie, dacă nu chiar mai rea, iar pentru rezolvarea acesteia sunt necesare investiţii semnificative. Ştiţi că planul nostru de investiţii pentru următorii 10-15 ani este de un miliard de euro pentru Banat şi Dobrogea şi de alt miliard de euro pentru Muntenia Sud, pentru reînnoirea reţelei.
- Ce i