Dupa o majora criza politica, Islamabadul se afla inca in colimatorul comunitatii internationale, care este ingrijorata de turnura luata de evenimentele din Pakistan, singurul stat musulman care detine arma nucleara, arata AFP.
Initial favorit al americanilor dupa 11 septembrie 2001, presedintele Pervez Musharraf si-a schimbat statutul in octombrie cand realegerea sa prin vot indirect a fost contestata in justitie.
Intrucat Instanta Suprema ameninta cu invalidarea acestui scrutin, presedintele a instaurat starea de urgenta la 3 noiembrie si a instituit, a doua zi, o instanta mai docila si care i-a validat realegerea la 22 noiembrie. In urma unor presiuni exercitate de comunitatea internationala, starea de urgenta a fost ridicata la 15 decembrie, cu o zi inainte de deschiderea campaniei electorale pentru alegerile legislative si regionale programate pentru 8 ianuarie.
Opozitia denunta o frauda electorala de amploare la aceste alegeri, dar a renuntat la principala amenintare care parea sa-l ingrijoreze pe Musharraf, si anume boicotarea scrutinului.
Cei doi fosti premieri rivali in anii '90, carora Musharraf le-a permis intoarcerea din exil in 2007, raman aparent ireconcilabili, iar imaginea lor in randul opiniei publice nu este pozitiva.
Viitoarele alegeri sunt marcate de incertitudine, politologii si diplomatii opinand fie ca tabara lui Musharraf triseaza pentru a pastra puterea, cu o populatie care ar putea manifesta masiv in strada, fie face o alianta.
Astfel, o ipoteza care a ramas mult timp probabila, a reaparut dupa starea de urgenta: o alianta cu Bhutto, care ar redeveni premier. Ideea unui asemenea tandem la putere este sustinuta deschis de Statele Unite, primii aliati a americanilor in lupta impotriva islamistilor din Pakistan.
Ultimul scenariu si cel mai pesimist este ca daca