>> Lucratul "la negru" este tot mai greu de pus în practică, datorită legilor aspre. Deşi sunt comunitari, unii români cu drept de rezidenţă în Spania continuă să lucreze "la negru". >> Lucratul "la negru" este tot mai greu de pus în practică, datorită legilor aspre.
Deşi sunt comunitari, unii români cu drept de rezidenţă în Spania continuă să lucreze "la negru". Un loc de muncă se obţine prin recomandări din partea cunoştinţelor sau aşteptând prin parcuri sau pieţe, unde angajatorii contractează salahori plătiţi cu ziua.
Ora 8.30. Piaţa "Maria Augustina", din Castellon. Singurele persoane prezente în zonă sunt câţiva români care aşteaptă să "prindă" ceva de lucru.
"Venim de la ora 8.00", spune Gheorghe din Târgovişte. "Dacă până la 9.00 nu ne ia nimeni, atunci ştim că mai trece o zi fără să câştigăm niciun ban. Asta e! Sunt zile în care e de lucru, dar uneori trec chiar şi săptămâni şi nu te cheamă nimeni", completează Gheorghe.
De obicei, angajatorii sunt interesaţi de un salahor care să lucreze cu ziua în construcţii. În perioadele în care se culeg portocale, usturoi sau măsline se caută şi agricultori.
"Vremurile s-au schimbat. Dacă acum trei ani, piaţa asta era plină de români dimineaţa, acum abia ne strângem cinci-şase care aşteptăm. Nu ne mai ia nimeni la muncă fără acte! Chiar dacă ai drept de muncă, se cere experienţă până şi la cules de portocale", spune supărat Vasile Costache, din Sibiu.
Pentru obţinerea unui loc de muncă, e nevoie de recomandări din partea unor compatrioţi. "În cele mai multe cazuri, nici spaniolii, dar nici românii nu te iau la muncă dacă nu pune cineva o vorbă bună pentru tine", spune Ioan Mureşan, din judeţul Alba. Singura temere a românilor este să nu ia "ţeapă" când vine ziua plăţii.
"Mulţi au renunţat să mai aştepte oferte prin parcuri, deoarece, în majo