Banca Centrală Europeană va pune la dispoziţie pentru început fonduri de peste 300 miliarde de euro. Pentru a reduce costurile de creditare dintre băncile comerciale şi de retail, Banca Banca Centrală Europeană va pune la dispoziţie pentru început fonduri de peste 300 miliarde de euro.
Pentru a reduce costurile de creditare dintre băncile comerciale şi de retail, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să aloce din nou fonduri pentru pieţele de capital. De această dată, nelimitate şi sub preţul pieţei. Asta pentru că dobânda pentru împrumuturile interbancare va fi mai mică decât cea practicată pe piaţă, de 4,9%.
Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA care a lovit pieţele financiare din întreaga lume a determinat băncile europene să fie mult mai precaute când a venit vorba de împrumuturi interbancare. Datoriile tot mai mari provenite din sectorul ipotecar au forţat mult bănci să reducă valoarea investiţiilor de acest fel, acumulând astfel miliarde de dolari în pierderi.
Prin urmare, băncile comerciale au decis să acorde mai puţine credite pentru a-şi acoperi golurile, iar băncile centrale din întreaga lume au alimentat cu capital sectorul de profil pentru a putea face posibile aceste împrumuturi.
Banca Angliei şi Fed alimentează din nou pieţele cu fonduri
Rezervele Federale ale SUA (Fed) au pus la dispoziţie băncilor americane nu mai puţin de 20 miliarde de dolari (13,9 miliarde de euro), printr-o licitaţie, în urmă cu două zile. În următoarea perioadă, Fed va mai licita încă 20 miliarde de dolari. Marţi, Banca Angliei a declarat că va împrumuta fonduri de 10 miliarde de lire sterline (14 miliarde de euro). Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să acorde fonduri nelimitate băncilor europene şi a pus la dispoziţie pentru început 348 miliarde de euro printr-o operaţiune de refinanţare de două s