Uriaşa galaxie din care face parte Sistemul Solar e inclusă într-un nor de stele ce se roteşte invers decât ea Astronomii bănuiau încă de acum câţiva ani că o parte dintre stelele ce
Uriaşa galaxie din care face parte Sistemul Solar e inclusă într-un nor de stele ce se roteşte invers decât ea
Astronomii bănuiau încă de acum câţiva ani că o parte dintre stelele ce formează Calea Lactee se mişcă după alte reguli decât cele ce formează marea masă a galaxiei.
Mulţi au crezut că neregularităţile se datorează ciocnirii lente dintre Calea Lactee şi o altă galaxie, mai mică, cunoscută sub numele de Fecioara Pitică, ce se află la 30.000 de ani lumină de noi, în direcţia constelaţiei Fecioarei. Acum, de la Observatorul din Torino, aflăm că, de fapt, Calea Lactee e formată din două straturi de galaxii, care se rotesc unul peste altul, în sensuri diferite.
Locuim într-un colţ de Univers despre care, se pare, nu ştim mare lucru. Teoriile despre Cosmos şi formarea lui se schimbă, mai ales în ultima vreme, aproape de la zi la zi.
De pildă, acum câteva zile, astronomul italian Daniela Carollo a anunţat că nici măcar Calea Lactee nu este aşa cum credeam noi, o simplă spirală logaritmică de stele, cu mai multe braţe. Descoperirea pune sub semnul întrebării toate teoriile actuale despre formarea Universului.
S-au luat în calcul 20.000 de stele
Trebuie spus că schimbările din domeniul astronomiei nu sunt nişte mofturi ale unor savanţi care vor să se remarce. Revoluţia permanentă a acestui domeniu este generată de tehnica de calcul, din ce în ce mai performantă, care permite crearea de modele complicate, capabile să reproducă matematic mişcarea stelelor.
Cu cât computerul este mai performant, cu atât el poate "urmări" mişcarea mai multor corpuri cereşti. Folosind programe specializate, oamenii au posibilitatea să "accelereze" mişcare