Constantin Balaceanu-Stolnici s-a retras din activitatile Academiei Romane, insa isi pastreaza statutul
de academician.
Constantin Balaceanu-Stolnici a trimis ieri o scrisoare Academiei Romane prin care precizeaza ca se retrage din calitatea de membru de onoare al inaltului for, dar a mentionat ca nu se simte vinovat de faptele pentru care a fost acuzat. Stolnici ne-a declarat ca "este vorba de o retragere din activitatile Academiei", explicand insa ca isi va pastra in continuare titlul de academician. In replica, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a spus ca titlul de membru de onoare nu se poate retrage pentru ca este acordat pe viata unei persoane.
Solutia, una de compromis, a fost luata, dupa cum spune Constantin Balaceanu-Stolnici, "impreuna cu presedintele Academiei, Ionel Haiduc", pentru ca erau "haituiti de presa". De altfel, Stolnici a tinut sa adauge ca ii pare rau ca "trebuie sa paraseasca inaltul for stiintific dupa 75 de ani de munca".
In urma cu o saptamana, conducerea Academiei ii solicita lui Constantin Balaceanu-Stolnici sa isi precizeze pozitia dupa aparitia acuzatiilor venite din presa si a verdictului de politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Atunci Balaceanu-Stolnici a spus ca este exclusa o demisie de onoare, pentru ca "tot ce s-a scris si tot ce s-a spus sunt neadevaruri". De aceea, considera ca legaturile sale cu Securitatea au fost "o colaborare impusa", data de "caracterul special" al cercetarilor sale stiintifice. Constantin Balaceanu-Stolnici este membru al Academiei Romane din 1992.
Verdictul CNSAS
Colegiul CNSAS a stabilit in august ca Balaceanu-Stolnici a facut politie politica si figureaza in dosarele Securitatii cu numele de cod "Laurentiu". Acuzatiile la adresa sa arata ca, aflandu-se in anturajul Anei Aslan, a devenit