Peste 20 de condamnaţi din penitenciarele din toată ţara şi-au expus pe holurile Bibliotecii Centrale Universitare lucrările realizate în detenţie. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Până să fie condamnat la 15 ani de detenţie, Alexandru nu pusese în viaţa lui pensula pe o pânză. Iar în şcoală cele mai mici note le avea la desen. Acum, toţi gardienii îl privesc ca pe un adevărat pictor. Alexandru Haraguş este unul dintre cei peste 20 de condamnaţi care şi-au prezentat ieri creaţiile la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) în cadrul expoziţiei „Sărbătorile de Iarnă dincolo de gratii“. Expoziţia cuprinde câteva zeci de creaţii ale unor condamnaţi: picturi, sculpturi, goblenuri, creaţii abstracte.
„Uneori stau zile întregi în faţa pânzei şi nu mă pot apuca de treabă pentru că nu-mi apare nimic“. În Penitenciarul de la Gherla, Alexandru a petrecut ceva timp până să termine pictura „Identităţi paralele“, una din lucrările câştigătoare ale Concursului internaţional de artă pentru puşcăriaşi 2005-2006.
Despre Dali şi Goiacu un condamnat
„E vorba de infirmitate, nu neapărat fizică, ci sufletească. A fi infirm nu înseamnă că nu poţi merge“, spune serios şi puţin emoţionat bărbatul. „De fapt, eu sunt acela, pentru că, în momentul în care am făcut ce am făcut şi am ajuns în puşcărie, mi-a lipsit ceva, sufeream de o infirmitate“, explică Alexandru, care e de părere că toţi oamenii trebuie să se aşeze în faţa oglinzii şi să se gândească ce anume le lipseşte. Veleităţile în ale pensonului iau fost descoperite de cei de la atelier. „La început mâzgâleam şi eu pereţii cu creionul. Dar nu pot să zic că sunt artist“, spune ruşinat. „Hai, măi, nea Alexandru!“, intervine unul dintre gardienii de escortă. „Ai talent. Uite ce frumuseţe de tablouri faci“, spune serios bărbatul în uniformă.
După ce-şi va ispăşi pedeapsa, Alexandru es