În anul 2006, nu am avut obligaţia auditării situaţiilor financiare. La finele lui 2007, potrivit estimărilor, este posibil ca cifra de afaceri realizată de societatea noastră să fie de 30.000.000 lei, iar numărul mediu de salariaţi va fi cu siguranţă peste 100. În aceste condiţii, va fi obligatorie auditarea situaţiilor financiare ale anului 2007? Care este sancţiunea în cazul în care nu am respecta această obligaţie? Maria Andreias - Cluj Într-adevăr, potrivit Or
În anul 2006, nu am avut obligaţia auditării situaţiilor financiare. La finele lui 2007, potrivit estimărilor, este posibil ca cifra de afaceri realizată de societatea noastră să fie de 30.000.000 lei, iar numărul mediu de salariaţi va fi cu siguranţă peste 100. În aceste condiţii, va fi obligatorie auditarea situaţiilor financiare ale anului 2007? Care este sancţiunea în cazul în care nu am respecta această obligaţie?
Maria Andreias - Cluj
Într-adevăr, potrivit Ordinului nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, fac obiectul auditului financiar situaţiile financiare întocmite de persoanele juridice care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre următoarele trei criterii de mărime, respectiv: total active 3.650.000 euro, cifra de afaceri netă, 7.300.000 euro şi numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar, 50.
Raportarea indicatorilor din situaţiile financiare la criteriile de mărime se face la data bilanţului, prin urmare, cursul luat în calcul pentru conversia din euro în moneda naţională, a plafoanelor stabilite prin aceste criterii de mărime este cursul de închidere al exerciţiului financiar respectiv.
În conformitate cu acelaşi act normativ, persoanele juridice care au întocmit situaţii financiare anuale simp