Aciditatea crescută a oceanului va distruge în câteva zeci de ani recifele şi jumătate din actuala faună marină Sunt decimate de explozibilii pescarilor, distruse de turiştii
Aciditatea crescută a oceanului va distruge în câteva zeci de ani recifele şi jumătate din actuala faună marină
Sunt decimate de explozibilii pescarilor, distruse de turiştii inconştienţi şi îmbolnăvite de încălzirea globală. Recifele de corali de pe întreg globul riscă să dispară complet până în 2050 din cauza emisiilor de carbon şi a creşterii acidităţii oceanelor, avertizează o coaliţie internaţională de oameni de ştiinţă.
Semnalul de alarmă a fost tras de un grup de 17 cercetători marini, semnatarii celei mai extinse analize asupra recifelor de corali realizate vreodată. Studiul, publicat de revista "Science", arată că emisiile de carbon prezente în concentraţii din ce în ce mai mari în atmosferă sunt absorbite de oceane, iar apa devine mult mai acidă.
Apa acidă împiedică formarea scheletului
Aciditatea crescută împiedică coralii să-şi calcifieze scheletul, condamnându-i practic la moarte. Recifele de corali sunt extrem de importante pentru foarte multe specii de peşti, ale căror viaţă şi înmulţire depind de aceste adevărate "creşe" marine.
Potrivit studiului, bancurile de peşti din zona recifelor de corali asiatice hrănesc peste un miliard de oameni. Valoarea economică globală a acestora este estimată la 30 miliarde de dolari. Cel mai mare lanţ de corali din lume este Marea Barieră de Corali, care se întinde pe o lungime de 1.600 de mile marine în largul coastelor australiene.
Punând umărul la încălzirea planetei, "am creat pe Pământ nişte condiţii pe care speciile existente astăzi nu le-au experimentat niciodată", arată Robert Steneck, profesor în ştiinţe marine la University of Maine.
Oceanul carbogazificat
Oceanele absorb circ