În acest an, 399 de companii au ieşit din ringul fostei pieţe electronice. Ofertele publice iniţiale (IPO) s-au dovedit a fi cele mai răsunătoare evenimente bursiere, cu atât mai mult cu În acest an, 399 de companii au ieşit din ringul fostei pieţe electronice.
Ofertele publice iniţiale (IPO) s-au dovedit a fi cele mai răsunătoare evenimente bursiere, cu atât mai mult cu cât sunt adevărate "rara avis" pe piaţa românească. De cealaltă parte, delistările companiilor presupun, la rândul lor, avantaje şi dezavantaje pentru acţionari.
Mai puţin spectaculoase, şi acestea implică timp, bani şi contribuie chiar şi la dezvoltarea pieţei de capital. Valurile de delistări care s-au manifestat pe Rasdaq, cu punctul forte în 2006, când nu mai puţin de 1.266 de societăţi au "dispărut" din rândurile emitenţilor, au coincis cu o creştere semnificativă a capitalizării.
Capitalizarea pieţei electronice a crescut cu 124%
"Ritmul relativ crescut al delistărilor în ultimul an a fost chiar benefic pentru piaţa Rasdaq, după cum se observă şi din creşterea semnificativă a capitalizării pieţei şi a valorii tranzacţiilor", susţin reprezentanţii Rasdaq. În acest an, aproape 400 de companii au fost delistate. În acelaşi timp, capitalizarea pieţei a crescut cu 124% faţă de 2006, ajungând la aproximativ 24 miliarde de lei.
"Ritmul delistărilor nu a determintat dezechilibre pentru piaţa Rasdaq, iar cele mai multe dintre acestea au fost pe societăţi care se tranzacţionau ocazional sau chiar deloc", observă Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction.
Dintre cele 399 de societăţi delistate în cursul acestui an, doar 130 s-au retras de la tranzacţionare ca urmare a hotărârii Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor (AGEA), iar nouă au fost delistate în urma unei oferte publice de preluare încheiate cu succes