La 27 decembrie vor fi alegeri pentru desemnarea preşedintelui şi a Colegiului de conducere la Camera de Comerţ a Romăniei (CCIR). După cinci ani de lupte sterile, există şansa ca sistemul cameral să reinflorească. "Este nevoie de un om echilibrat, cu viziune", spune Dragoş Şeuleanu, preşedinte interimar şi posibil candidat la preşedinţia CCIR.
Jurnalul Naţional: De ce vor fi alegerile din 27 decembrie altfel decăt cele de pănă acum?Dragoş Şeuleanu: Pentru prima dată drept de vot deliberativ vor avea numai cele 42 de camere judeţene. Acestea vor fi reprezentate fie de preşedinte, fie de către o persoană din organul de conducere a camerei teritoriale, persoană care va avea mandat legal. Problema e că legea este foarte ambiguă şi are o mulţime de neclarităţi, in special in zona dispoziţiilor tranzitorii. Avem un statut in vigoare şi legea spune că el trebuie adaptat in termen de 30 de zile. Aparent, potrivit legii, Adunarea Generală ar putea fi organizată după acest statut, in realitate, legea spune că in clipa in care a intrat in vigoare legea şi convocăm Adunarea Generală această Adunare se supune prevederilor noii legi.
Cum se va desfăşura concret această procedură?Intăi, cei 42 de reprezentanţi ai camerelor teritoriale vor aproba statutul Camerei Naţionale, potrivit noii legi, cu jumătate plus unu din numărul membrilor de drept ai Camerei, adică din cei 42. Apoi, vom adopta statutul-cadru al camerelor judeţene, care reprezintă recomandări pentru redactarea statutului camerelor judeţene. După aceasta, vor fi invitaţi membrii colectivi şi membrii onorifici ai camerei naţionale, care, dacă vor accepta noul statut, vor avea dreptul să participle la Adunarea Generală pentru alegerea Colegiului şi a preşedintelui Camerei Naţionale. Colegiul este format din 22 de persoane reprezentănd camere judeţene, trei persoane reprezentănd membrii