Fara a face o retrospectiva a evenimentelor din decembrie '89, bloggerul Ion Iliescu se intreaba intr-un post din 19 decembrie cine sunt profitorii si cine sunt perdantii in urma transformarilor determinate de Revolutie.
- In urma cu 18 ani, Timisoara a devenit oras liber
In opinia fostului sef de stat, "marii perdanti sunt muncitorii industriali care au constituit forta motriceprincipala si a caror iesire masiva in strada pe 20 decembrie la Timisoara si pe 22 decembrie la Bucuresti a decis victoria Revolutiei".
"Am vorbit nu o data despre rolul meu"
Cronologia rezumata a actiunilor pre-decembriste ale lui Ion Iliescu debuteaza cu excluderea sa din conducerea politica a PCR in 1971. Totusi, fostul director al Editurii Tehnice se consoleaza in fata "persecutiei" cu amintirea popularitatii sale in randul studentilor si tineretului.
"Am avut relatii deschise cu oamenii, le-am luat apararea, m-am straduit sa fac bine sau macar sa-i protejez pe oameni. Aceasta a fost, cred, cauza care a facut sa fiu primit imediat cu mare simpatie de cei ce s-au ridicat impotriva regimului si acceptat ca lider al revolutiei al Consiliului Frontului Salvarii National, creat in noaptea de 22 decembrie!", explica Iliescu.
"A vorbi de lovitura de stat sau de confiscarea revolutiei este aberant!"
Ion Iliescu spune ca regimul represiv al dictaturii lui Ceausescu este de vina pentru imposibilitatea declansarii unei lovituri de stat si mai mult, pentru violente si victimele umane.
"Sa negi existenta revolutiei este lipsa de respect fata de propriul popor si fata de cei ce s-au jertfit, ca si negarea unui fapt obiectiv", mai scrie Ion Iliescu.
Depistarea vinovatilor pentru starea de anarhie din ultimele zile ale lui decembrie '89 ar fi fost impiedicata, in opinia lui Iliescu, de complicitatea