Plenul reunit al celor doua Camere ale Legislativului a adoptat joi, cu 239 de voturi pentru si sapte abtineri, o declaratie cu privire la viitorul statut al provinciei Kosovo, arata NewsIn.
Conform propunerilor prezentate de Comisiile de politica externa ale celor doua Camere, Parlamentul va recomanda ca Romania sa prezinte o pozitie care sa reflecte interesele de mentinere a stabilitatii in zona si care sa aiba in vedere crearea unui precedent periculos la nivel regional si international.
"Aceasta declaratie nu spune de fapt nimic", a spus deputatul PRM Anca Petrescu, nemultumita pentru ca pozitia adoptata de Parlament in problema Kosovo nu este una ferma, in conditiile in care o eventuala independenta a acestei provinicii ar putea crea un precedent periculos.
Social-democratii, prin vocea liderului Mircea Geoana, s-au referit la eventualitatea, evocata si in cadrul Consiliului European de la Lisabona, trimiterii unei forte de interpunere in Kosovo, daca provinicia isi va declara independenta.
"Consiliul European de la Lisabona a aprobat demararea procedurilor de constituire a unei forte a UE de interpunere in provinicia Kosovo in eventualitatea declararii independentei. PSD crede ca o eventuala participare a Romaniei la forta de interpunere, care a fost calibrata la circa 1800 de persoane, inclusiv cu acordul Romaniei, trebuie sa fie facuta exclusiv pe baza dreptului international si obligatoriu pe baza unei aprobarii a Parlamentului Romaniei", a declarat Geoana.
Liderul PSD a aprobat problemele ridicate de Anca Petrescu afirmand ca, daca decizia i-ar fi apartinut in exclusivitate, si el ar fi facut "un text mai ofensiv".
Pozitia PNL, exprimata de ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a fost ca aceea ca Romanie si, in speta, Parlamentul trebuie sa ia o decizie unitara, indiferent de probleme