La un an de la condamnarea oficiala a comunismului, doar 4 din cele 36 de masuri concrete propuse de Raportul Tismaneanu au fost initiate sau puse in practica. Proiectul legii lustratiei zace de peste un an la comisia juridica din Camera Deputatilor, cercetarile privind evenimentele din decembrie 1989 sau cele asupra mineriadelor sunt departe de a fi finalizate. Editarea unui manual pentru liceu privind comunismul si elaborarea unei Enciclopedii a comunismului romanesc nu au avut loc.
Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania a fost facut public si asumat de presedintele Romaniei pe 18 decembrie 2006.
In acest timp, membrii fostei comisii au solutii diferite pentru rezolvarea situatiei: Vladimir Tismaneanu vrea ca Guvernul sa puna in aplicare masurile prin ordonante, in timp ce Sorin Iliesiu vrea ca presedintele sa convoace un referendum.
Tismaneanu: Nimic nu-l impiedica pe Tariceanu sa dea ordonante guvernamentale
"Partidele care au construit "coalitia celor 322” sunt cele care poarta raspunderea pentru boicotarea, tergiversarea si sabotarea actiunilor sustinute de dl Basescu in discursul din 18 decembrie. Simplu spus, in actuala formula parlamentara, decomunizarea institutionala si legislativa depinde de PNL si de suporterul sau camuflat, PSD", scrie Valdimir Tismaneanu intr-o analiza pentru Hotnews.ro. El considera ca Legislativul si Executivul sunt cele care pot sa puna in practica masurile propuse de Raport, presedintele nu are drept de initiativa legislativa.
"Nimeni nu-l impedica pe premierul Tariceanu sa emita ordonante guvernamentale legate de construirea Muzeului Dictaturii Comuniste ori de pensiile victimelor represiunii, ca sa dau doar doua exemple. Tot asa cum nimeni nu-l impedica pe dl Tariceanu, ori pe dl Bogdan Olteanu, sa duca lupta pentru aplicarea propuner