În România, aproape 62% din copii urmăresc programele tv în camerele lor, acesta fiind cel mai mare procent din Europa Mai mult de jumătate din europeni sunt îngrijoraţi de violenţa şi
În România, aproape 62% din copii urmăresc programele tv în camerele lor, acesta fiind cel mai mare procent din Europa
Mai mult de jumătate din europeni sunt îngrijoraţi de violenţa şi conţinutul sexual din programele tv şi solicită o supraveghere mai atentă a acestor emisiuni. Pe de altă parte, marea majoritate (85%) a părinţilor care au copii cu vârste de până la 18 ani consideră că televiziunea are efecte pozitive, prin acumularea de informaţii generale.
Potrivit unui sondaj realizat de Research International, la cererea diviziei europene a grupului UPC, părinţii nu vor doar să controleze ceea ce văd copiii la televizor, dar cer şi o supraveghere mai atentă a conţinutului programelor tv din partea autorităţilor abilitate. Sondajul a fost derulat în perioada octombrie - decembrie 2007, pe un eşantion de 6.000 de părinţi din 13 ţări europene, printre care şi România.
Studiul arată că, dintre persoanele care consideră că programele tv ar trebui monitorizate mai atent, 79% spun că acest lucru se datorează excesului de violenţă de la televizor, iar 56% semnalează prezenţa conţinutului sexual ridicat. Acestea sunt şi motivele pentru care două treimi din părinţi interzic copiilor să se uite la anumite programe.
Francezii îşi ţin copiii "în frâu"
Dacă 54% din părinţi cred că emisiunile tv au efecte negative, foarte mulţi dintre cei cu copii de până la 18 ani (85%) consideră că privitul la televizor are şi efecte educaţionale pozitive.
Părinţii au declarat că se implică destul de mult în modul în care copiii se uită la tv (74%). În Franţa, procentul este cel mai ridicat (96%). În ţări ca Olanda, Belgia şi Ungaria, copiii sunt mai puţin "monitor