Elevii din comuna Barbatesti, judetul Valcea, care au obtinut note de 9 si 10 la tezele cu subiect unic, desi cele din catalog nu trec de 6, ar putea ocupa locul elevilor cu note de 7 sau 8, proveniti din scoli exigente. Notele din copiat intra in competitie cu cele pe merit si munca. In mediul rural asemenea exemple sint cu zecile. Reforma Adomnitei va afecta viitorul unor copii, promovind nonvaloarea si smecheria.
Potrivit unui sondaj realizat de Intuitext, un procent de 40,51% dintre profesori considera ca initiativa Ministerului Educatiei de introducere a tezelor cu subiect unic este "foarte proasta", iar 25,95% sustin ca este "proasta". Doar 13,95% dintre cei intervievati au apreciat ca "foarte buna" ideea tezelor unice, 8,12% drept "buna" si 11, 47 "acceptabila". Un procent mic, de 6,80%, afirma ca tezele cu subiect unic sint o solutie optima pentru admiterea in licee.
Peste jumatate dintre cadrele didactice - 51,81%- considera ca cea mai buna solutie pentru intrarea la liceu este reintroducerea examenului de admitere, 20,12% cred ca cele mai indicate ar fi mediile din gimnaziu, 15,71% dorec sa se revina la testele nationale, iar 5,56% prefera o alta varianta, neprecizind care.
Sondajul Intuitext a fost realizat pe un esantion de 1.133 cadre didactice.
Dezastrul tezelor unice
Introducerea tezelor cu subiect unic incepe sa-si arate efectele asupra invatamintului. In multe cazuri, in special in mediul rural, notele de la teze sint cu mult mai mari decit cele din catalog.
Acesti elevi vor fi favorizati in fata celor care au muncit, s-au pregatit, dar nu au fost lasati sa copieze sau nu au stiut subiectele dinainte.In scolile bune notele de la tezele cu subiect unic se situeaza de multe ori sub cele din diferite comune, unde elevii de abia trec clasa, asa cum o dovedesc cataloagele.
Media