Piata de mobila va creste cu 10-15% in 2008 comparativ cu nivelul de aproape un miliard de euro estimat in 2007, pe fondul boom-ului din imobiliare si al aprecierii veniturilor clasei medii a populatiei. Peste 50% din mobilierul intern va fi asigurat si i
Exporturile din ce in ce mai putin rentabile vor da in 2008 dureri de cap producatorilor care vor fi obligati sa gaseasca alternative pentru a se mentine pe linia de plutire. Reducerea productiei, care are drept cost social reducerea numarului de angajati, vanzarea activelor sau investitiile majore in modernizare si design sunt principalele masuri pe care jucatorii romani le pot experimenta in 2008.
De asemenea, relocarea marilor fabrici din centrul oraselor, sub presiunea dezvoltatorilor imobiliari sau a retelelor de hipermarketuri este un trend care va continua sa se accentueze anul acesta. Iar daca la nivelul productiei, companiile vor continua sa fie dependente de evolutia cursului de schimb, in retail cresterea veniturilor va fi si anul acesta motorul intregii piete.
"Cred ca in 2008, ritmul de crestere in comertul cu mobilier din Romania se va pastra undeva in jurul valorii de 10-15%. Dezvoltarea proiectelor imobiliare va continua sa aiba un impact semnificativ. Pe de alta parte, cresterea constanta a veniturilor populatiei si definirea tot mai neta a clasei medii, cu nevoile si gusturile sale, se va resimti si in comertul cu mobilier. In cazul Mobexpert, de pilda, acest fenomen a favorizat dezvoltarea celei mai importante parti din actualul segment de clienti", a spus Dan Sucu, presedintele Mobexpert.
Mai putin optimist este Dumitru Petcu, directorul general al producatorului de mobila Alprom Pitesti, care vede avansul pietei in jurul valorii de 6-7%. El vorbeste de asemenea de mentinerea apetitului scazut pentru exporturi al producatorilor cu toate ca ultimele evolutii ale