Anul viitor, contribuţiile pentru Pilonul II se vor ridica la 835 milioane de lei (262 milioane de euro), echivalentul a 0,19% din PIB Din cele 18 fonduri administrate privat, jumătate nu au
Anul viitor, contribuţiile pentru Pilonul II se vor ridica la 835 milioane de lei (262 milioane de euro), echivalentul a 0,19% din PIB
Din cele 18 fonduri administrate privat, jumătate nu au atins pragul de 50.000 de participanţi, minimul stipulat în legislaţie. Este posibil ca fondurile care vor obţine performanţe mult sub medie să fie supuse unui proces de preluare din partea unor administratori puternici din piaţă sau vor fuziona cu actori care nu şi-au făcut încă apariţia.
Dacă 2007 a fost anul pensiilor private, 2008 va fi cel al fuziunilor sau preluărilor. Startul pensiilor facultative s-a dat în luna mai şi, de atunci, şase administratori gestionează şapte fonduri de profil. Rezultatele pe acest segment evidenţiază companiile care au investit foarte mult în startul sistemului.
Pilonul II (sau pensiile private obligatorii) a început după o amânare, pe 17 septembrie. De atunci, aproape 80% din persoanele eligibile au semnat, deşi campania de comunicare şi informare a aparţinut mai mult jucătorilor din piaţă şi mai puţin arbitrului pensiilor, aşa cum ar fi fost normal. Pe 17 ianuarie se încheie perioada de patru luni de adeziuni.
În luna aprilie 2008 sunt aşteptate primele contribuţii (dacă sistemul informatic nu joacă feste, aşa cum s-a întâmplat în Polonia), iar politica lor de investiţii va trebui să se împartă între instrumente pe termen lung, mai sigure, sau pe termen mai scurt cu randamente mai bune.
Conform Programului de Convergenţă Economică pentru anii 2007-2010, adoptat recent de Executiv, în 2008, contribuţiile pe Pilonul II se vor ridica la 835 milioane de lei (262 milioane de euro), echivalentul a 0,19% din PIB.
Ac