In 2007 somajul romanesc a cunoscut un trend descendent, care va continua in urmatorii ani, considera Ionel Muscalu, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Scaderea continua a somajului inregistrat de ANOFM se datoreaza, pe de o parte, plecarii masive a romanilor, in special in Spania si Italia, din zonele de top ale ratei somajului – Moldova, Dambovita, Ialomita, Hunedoara, iar pe de alta parte a cerintelor sporite pe piata muncii autohtone, in special in domeniul constructiilor si al muncii necalificate. La bilantul anual al ANOFM, directorul Ionel Muscalu a precizat ca datorita masurilor active promovate s-a reusit, pe parcursul acestui an, incadrarea a peste 440.000 de persoane fara slujba. El a adaugat ca explicatia numarului mare de someri tineri in ponderea celor fara slujbe este data de negatiile pe care acestia le obtin din partea angajatorilor, care nu le ofera salariile solicitate, sau de adeverintele medicale aduse. "Probabil ca multi someri lucreaza la negru si primesc si indemnizatia de somaj, dar nu putem dovedi ilegalitatea", a mentionat demnitarul. Acesta a mai spus ca ampla actiune intitulata "Caravana ocuparii", care a constat in informarea persoanelor defavorizate, in special a romilor, asupra posibilitatilor de calificare si angajare, va fi continuata anul viitor, alaturi de o campanie de informare a angajatorilor asupra avantajelor si stimulentelor financiare de care beneficiaza prin incheierea de contracte de munca cu acestia, cu absolventi, handicapati sau someri de peste 45 de ani.
Presedintele ANOFM a mentionat ca la sfarsitul lunii noiembrie 2007 rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 4,2%, mai mica fata de aceeasi luna a anului 2006 cu 0,9 puncte procentuale. Numarul total de someri este de 371.798 persoane, crescand cu 4.423 fata de octombrie a.c.
Din totalul somerilor inregistrati,