Prin unele parti, taiatul porcilor se face la Ignat, si prin altele datina aceasta se amana pana la Craciun, din pricina postului, ca nu cumva sa se spurce vreun vas sau vreun blid cu carne de porc, cu "de dulce", si astfel sa se spurce cu de frupt si cei din casa. Porcii sunt ingrasati cu graunte, faina, tarate, bostani, s. a., pana in aceasta zi, iar noaptea ei vor visa daca vor fi taiati ori ba. Prin unele locuri se zice ca in noaptea despre Ignat, porcii viseaza margele rosii la gat.
Porcul care n-a fost taiat in ziua de Ignat, d-aci incolo nu se mai ingrasa, nu mai pune carne pe el si nu mai mananca, caci in ziua de Ignat si-a visat cutitul. De aceea, din ziua de Ignat si pana la Craciun, porcii stau toti tristi.
La Craciun, porcii se taie in ziua de Ajun, in intaia zi de Craciun sau chiar intr-a doua, cum se intampla prin unele sate din jud. Tecuciu. Prin jud. Muscel sunt sate prin cari porcii se taie intre Craciun si Sf. Vasile, pazindu-se ca ziua de taiere sa nu fie Lunea ori Vinerea, mai cu sama cand ramane prasila de porci in urma.
Altii, satenii obriciti, nu taie porcii decat dupa Sf. Vasile, ca sa nu zaca de lingoare. Prin unele sate din jud. Dolj, porcii se taie de cu noapte, asa ca pan' la ziua totul sa fie gata.continuare pe Crestinortodox.ro
Cine este Sfantul Mucenic Ignatie?
Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi, 20 decembrie, pe Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul. Informatiile despre Sfantul Ignatie al Antiohiei provin din cele sapte scrisori ale sale (certificate de Irineu, Origen, Eusebiu si Ieronim).
In toate formulele de adresare din introducerile celor sapte scrisori, el se numeste "Teoforul": "cel care a fost purtat de Dumnezeu" sau "cel care il poarta pe Dumnezeu".
Potrivit traditiei, primul sens face referire la o intamplare din copilaria lui Ignatie, el fiin