De la tranzactii cu apartamente de 22.000 de dolari la inceputul anilor 2000, investitorii de pe piata imobiliara au ajuns sa vanda proprietati cu valori de zeci de milioane de euro si sa anunte investitii puternice pentru urmatorii ani. Un astfel de exemplu este Moshe Turgeman, directorul companiei de dezvoltare Euromall, care a anuntat investitii de 500 de milioane de euro in proiecte imobiliare in urmatorii trei-patru ani.
In octombrie 2001, Turgeman, impreuna cu partenerii sai, a cumparat circa 10 apartamente in centrul Bucurestiului, in zone precum Bratianu, Magheru sau Natiunile Unite, pe care dupa ce le-a renovat, le-a vandut la un pret dublu. Astfel de exemple sunt des intalnite pe piata imobiliara locala, pentru ca dezvoltatorii straini au ezitat sa intre pe piata romaneasca in urma cu cinci-sase ani, potentialul de crestere fiind speculat de oameni de afaceri care au avut curajul sa parieze pe investitii imobiliare.
In anii urmatori, piata de real estate va continua sa se maturizeze, un prim pas urmand sa fie facut de proiectele de blocuri turn, cu 16, 20 sau 24 de etaje. Daca in numarul trecut al revistei Business Construct spuneam ca macaralele sunt viitorul pietei constructiilor, in editia curenta vom prezenta pe larg care sunt proiectele de imobile zgarie-nori care vor fi dezvoltate in Capitala.
Unul dintre factorii determinanti pentru investitiile in astfel de proiecte a fost majorarea puternica a preturilor la terenuri, care in anumite zone s-au dublat de la un an la altul.
Desi blocurile turn reprezinta viitorul pietei imobiliare, Bucurestiul va fi sufocat de astfel de proiecte, in lipsa unor investitii masive in infrastructura. Chiar si Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei, a recunoscut ca municipalitatea, in forma de organizare actuala, nu este pregatita institutional sa raspunda crizei din trafic. @N_