Nouă state UE intră mâine în spaţiul Schengen, care desfiinţează controlul la frontieră între ţările semnatare.
Uniunea Europeană va da uită rii mâine încă o parte importantă a fostei Cortine de Fier prin includerea în spaţiul de liberă circulaţie Schengen a statelor din Europa Centrală şi de Est. Cetăţenii din 24 de state ale Europei vor putea, începând de mâine, să se deplaseze de la Marea Baltică la Oceanul Atlantic fără a fi nevoiţi să prezinte paşaportul sau vreun alt act şi fără a mai aştepta la cozi controlul vamal de la punctele de frontieră.
Doi ani de pregătiri
În total, nouă state care au aderat la UE în 2004 se vor integra în spaţiul Schengen, care numără până în prezent 13 state comunitare, alături de Norvegia şi Islanda. Noile membre - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia şi Malta - au pregătit timp de doi ani momentul de vineri, investind şi perfecţionând sistemele de control la frontierele care, după aderare la Tratatul Schengen, vor deveni grani- ţele externe ale Europei.
Cu ajutorul financiar şi tehnic al UE, statele candidate au trebuit să consolideze supravegherea, controalele la frontierele externe şi condiţiile de acordare a vizelor pentru a se alinia normelor comune. O altă condiţie importantă a fost racordarea serviciilor naţionale la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), baza informatică unde sunt stocate date despre persoanele date în urmărire, dispărute sau care au interdicţie de a intra pe teritoriul unui stat, precum şi despre obiecte furate. După 2009, UE va pune în aplicare SIS II, un sistem ca va stoca suplimentar date biometrice, precum şi amprentele digitale ale celor căutaţi.
Temeri nejustificate
Pentru a sărbători extinderea Schengen, o serie de oficiali europeni se vor deplasa, vineri şi sâmbătă, la frontiera germano-p