Trei recomandari: Dino Buzatti, Robert L. Heilbroner, Caius Dobrescu
Pretul unei carti noi, intr-o librarie, te poate scutura binisor. Te apropii, iei romanul/eseul/albumul apetisant de pe raft si simti fiorul de 220, cu un capat in portofel si cu celalalt infipt adanc in facultatea de judecare. Cate carti noi-noute de 30-60 RON poti cumpara dintr-un salariu mediu pe economie, intr-o luna? Depinde de gusturile personale si de prioritatile existentiale, de gaurile din palton si de cele din curea, insa, oricata celuloza ar contine meniul preferat, raspunsul e: putine.
Daca luna e si cea a cadourilor si viata v-a fost binecuvantata cu niscaiva prieteni cu veleitati intelectuale, fiorul se transforma in migrena. Totusi, nu disperati: exista, in orice librarie sau anticariat care se respecta un raft cu carti la reduceri. Autori si titluri de prima mana, intre 3-5 RON. Va propun trei nume: Dino Buzatti, Robert L. Heilbroner, Caius Dobrescu.
Sau vi se pare ca, pentru simplu fapt ca a ajuns pe masa cu reduceri, un autor nu face, in mod necesar, mai mult de doi bani?! Daca va veti apropia, totusi, de aceasta masa, veti avea cateva surprize si veti iesi, intr-un fel sau altul, in castig. Singurul dezavantaj e ca pe ea nu veti descoperi titluri foarte noi. Pentru a primi o eticheta de pret de 1 euro, o carte trebuie sa astepte un an, doi, uneori mai mult. Sa stea ascunsa pe rafturi si sa se fereasca de clienti.
Poate ca in fata ei s-a infipt vreo capodopera a unui autor-fetis, poate ca zalele vreunui razboinic al luminii i-au orbit pe cititori sau poate ca editura a uitat, pur si simplu, sa se ocupe de promovare. Pentru a scapa de ramasitele tirajului, aceeasi editura va recurge, in final, la solutia mesei de discount. Ceea ce pe dumneavoastra nu poate decat sa va faca fericiti.
Cartile pe care vi le propun au preturi cu