Păsările vor fi afectate din ce în ce mai mult de modificările climatice. Căldura excesivă le determină să îşi schimbe des locul şi, pe măsură ce zboară cât mai sus ca să se
Păsările vor fi afectate din ce în ce mai mult de modificările climatice. Căldura excesivă le determină să îşi schimbe des locul şi, pe măsură ce zboară cât mai sus ca să se adăpostească de zăpuşeală, există riscul ca habitatele lor să scadă. Dacă şi în vârf de munte vremea se va încălzi peste măsură, viaţa lor va fi serios pusă în pericol.
Cercetătorul Cagan Sekercioglu, de la Departamentul de Studii Biologice din Standford, susţine că migrarea păsărilor ar putea fi încetinită prin schimbarea vegetaţiei. Dar problemele pot apărea şi la altitudini mari dacă, din lipsa umidităţii, vegetaţia nu se va mai putea extinde.
Ar mai exista apoi riscul ca păsările bolnave care trăiesc la altitudini mai joase să le contamineze pe cele aflate la înălţimi, iar o eventuală migrare a celor din urmă, spre înălţimi, ar putea duce la conflicte, informează site-ul Grren Report, care citează Environmental News Network.
Echipa de cercetare condusă de Sekercioglu a făcut un studiu asupra schimbărilor pe care le-ar putea suferi 8.400 de specii de păsări de uscat, uzând de 60 de scenarii de pierdere a habitatelor estimate în 2005 de către MillenniumEcosystem Assessment.
Conform celor mai pesimiste concluzii ale acestui studiu, în cazul în care temperatura va creşte cu 6,4 grade Celsius, 30% din speciile de păsări de uscat ar putea să dispară până în anul 2010.
Dacă temperaturile vor creşte cu 2,8 grade Celsius, vor fi ameninţate cu dispariţia până la 550 de specii. Dintre păsările de pâmânt, 79% nu sunt, deocamdată, ameninţate cu dispariţia, dar multe dintre ele nu se vor putea adapta la mediu.