Pentru a face fata lipsei de forta de munca specializata de pe piata, firmele de arhitectura trebuie sa duca o politica salariala foarte atenta cu angajatii si sa recruteze personal de pe bancile facultatii. Una dintre solutii este cresterea si pastrarea
Multimea de proiecte anuntate pe piata imobiliara pune o presiune din ce in ce mai mare pe birourile de arhitectura, avantajate fiind cele mijlocii si mari, care isi pot permite sa faca head-hunting pentru a face fata cererii de pe piata.
"In momentul de fata am mai avea nevoie de inca 30 de muncitori specializati, de inca cinci arhitecti si inca 7-8 ingineri pentru a ne dezvolta afacerile la maximum posibil", a declarat Paul Nicolescu, actionar unic al biroului de arhitectura Tehnoproiect.
Dupa cum spune el, daca pana acum cativa ani inginerii erau nevoiti sa se reprofileze pentru a se putea angaja, dinamica foarte buna a pietei de constructii i-a absorbit pe toti in numai trei-patru ani, lasand acum o cererea foarte mare de forta de munca bine calificata.
Tehnoproiect acopera o plaja larga de tipuri de proiecte, de la rezidential, blocurile ANL din Henri Coanda si Brancusi, la retail, Cora Pantelimon sau la aeronautica, avand in portofoliu Tiriac Air si Carpat Air Timisoara. Pentru ca nu se ocupa doar de proiectare, ci si de partea de inginerie, instalatii si electrica, biroul Tehnoproiect are incontinuu nevoie de ingineri. Recrutarea lor din randul altor birouri de arhitectura sau firme de constructii presupune un efort financiar consistent astfel incat strategia companiei s-a adaptat la piata si a devenit o politica de a-si creste singura specialistii.
Avand 50 de angajati stabili, fara a lua in calcul colaboratorii ocazionali, Tehnoproiect este o firma mijlocie spre mare, in 2006 avand o cifra de afaceri de circa 600.000 de euro, pentru anul 2007 fiind estimat un nivel d