Laboratorul mobil a depistat metale grele în sol şi monoxid de carbon în aer Cele două oraşe sunt grav afectate de poluarea provocată de autovehicule. Solul prezintă plumb şi alte
Laboratorul mobil a depistat metale grele în sol şi monoxid de carbon în aer
Cele două oraşe sunt grav afectate de poluarea provocată de autovehicule. Solul prezintă plumb şi alte metale grele în exces, iar aerul este intoxicat cu gaze de eşapament. Doar apa e, deocamdată, mai puţin poluată, dar nimeni nu poate garanta că şi anul viitor va mai fi la fel. Otrăvurile din sol coboară, încet-încet, spre pânza freatică şi, dacă oamenii nu vor interveni, calitatea mediului se va degrada rapid.
La Deva, probele de sol au fost prelevate chiar din parcul Piaţa Victoriei, apa de la farmacia "Remedia", iar aerul a fost testat pe bulevardul 1 Decembrie. În Hunedoara s-au prelevat probe de sol şi aer din Piaţa Libertăţii, iar apa s-a colectat de la cafeneaua "Expreso".
Deva, sufocată cu monoxid de carbon
Primul semn al poluării a fost cantitatea foarte mare de monoxid de carbon din aer. Valoarea de 6 mg/m3 nu depăşeşte limita de 10 mg/m3, admisă de lege, dar este de două sau chiar de trei ori mai mare ca în alte oraşe.
Trebuie spus că normele internaţionale consideră valoarea de 5 mg/m3 drept prag inferior de evaluare, adică valoarea de la care e limpede că există o problemă gravă. În plus, aceste valori reprezintă maxima zilnică admisibilă, adică gradul maxim de poluare pe care îl poate suporta un om care stă într-o astfel de atmosferă o singură zi.
Dar, în cazul în care poluarea este mereu la fel de ridicată (cum, de regulă, se întâmplă), atunci chiar şi valori mai mici de 3mg/m3 necesită măsuri pentru protecţia sănătăţii umane. Se pot purta măşti peste nas şi gură, dar cea mai eficientă măsură ar fi devierea traficului auto pe şoseaua de centură.