Doar prin satele ascunse in locuri izolate mai gasesti astazi in Romania sarbatori lipsite de kitsch. Traditia s-a impregnat de nenumarate si impure modernitati. Colindele se-mbina cu manele. Clonele frumoaselor traditii au ocupat locurile din fata ale scenei.
Desigur, lumea intreaga merge implacabil in aceasta directie. Comunismul nu a facut decat sa deformeze si mai abitir traditiile, inabusind pe cat s-a putut aspectele religioase si accentuand latura monstruoasa: au fost nascocite colindele si urarile ce slaveau partidul unic si pe conducatorii sai. Nefasta miscare numita "Cantarea Romaniei" a accelerat aceasta degenerare.
Ratiuni personale m-au facut sa nu plec din tara. Sa raman aici unde cred ca inca mai exista enorm de facut si de refacut, de descoperit si de prezervat. Din copilarie inca imi vine foarte greu sa trec pe langa un cersetor. Imi este greata cand vad oameni stand si astazi la imense cozi. Daca mai sunt si pensionari, inghesuindu-se pentru un loc la o statiune balneara, sila se-mbina cu furia. Avem, asadar, suficiente motive sa luptam contra saraciei – de unde sa mai ai energie si pentru eventuale programe de prezervare a traditiilor!? In plus, folclorul urban isi cere tainul sau, puternic influentat de subprodusele mediatice.
si totusi, Romania ar merita programe inteligent articulate, pe masura bogatiilor traditiei care inca mai supravietuieste. Rareori vezi insa proiecte abil inchegate care sa-si propuna asa ceva, cu toate ca pentru aceasta s-ar gasi destui bani. Inclusiv confratii europeni sunt interesati sa ajute acest demers intrucat majoritatea dintre ei au pierdut ceea ce noi inca mai pastram pe alocuri. scoala nu stie sa-i invete pe copii traditiile autentice, nu are puterea de a se detasa de kitsch. Iar asta se petrece dintr-un motiv banal: majoritatea profesorilor au uitat valentele folclorului de buna calitat