Pretul apartamentelor in blocurile vechi a crescut in medie cu circa 50% in acest an, declara in aceste zile, la unison, mai toate companiile imobiliare din Romania. Pe teren se constata si dublari de preturi. Nu aceleasi au fost insa estimarile la inceputul lui 2007. O retrospectiva a estimarilor facute de specialistii tuturor acestor companii, la inceputul acestui an, dezvaluie o imagine dezechilibrata la fel ca si pretul apartamentelor din Capitala Romaniei.
Mai multe companii imobiliare au facut recent declaratii referitoare la evolutia preturilor pe piata rezidentiala, mai precis la preturile apartamentelor din blocurile comuniste, in acest an. Concluzia - preturile la apartamentele vechi au crescut cu 50%, 3000-5000 euro lunar. Unii, precum cei de la Coldwell Banker Affiliates of Romania, au inceput chiar sa faca estimari si pentru inceputul anului viitor - "crestere de 20-30% in primele doua trei-luni din 2008".
Intr-o piata netransparenta, nereglementata sau supravegheata de vreo institutie a statului, fara statistici clare, unde cererea este mult mai mare decat oferta si unde presa nu face decat sa cosmetizeze aceleasi declaratii venite din partea specialistilor companiilor care activeaza pe aceasta piata, este recomandabil sa pui sub semnul intrebarii toate aceste estimari.
O privire retrospectiva asupra declaratiilor facute in presa, de catre toti specialistii celor mai importante companii de consultanta imobiliara sau asociatii din Romania, cu privire la evolutia preturilor la apartamente in 2007, dezvaluie o realitate trista - estimari redundante, inselatoare si, nu in cele din urma, gresite.
ARAI: Dupa aderarea la UE preturile locuintelor vor creste cu maxim 10%, iar in 2 ani vor scadea
Inca din luna mai a anului trecut, Ion Radu Zilisteanu, oficial in cadrul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobilia