"Alo, tovarasi, stati linistiti la locurili voastre!”
" Va mai dau o suta de lei la salariu"
La 18 ani de la 21 decembrie 1989, in memoria romanilor au ramas mai degraba aceste expresii rostite de Ceausescu la marele miting convocat de comunisti in Piata Palatului pentru a "condamna evenimentele de la Timisoara", decat felul in care a inceput Revolutia la Bucuresti.
Si cum ar putea fi altfel daca nici dupa 18 ani nu s-au descoperit vinovatii pentru cei peste 1000 de morti in evenimentele din decembrie 1989. Si an de an, interesul fata de ceea ce s-a intamplat in 1989 este tot mai scazut, iar participarea la manifestarile comemorative este din ce in ce mai redusa. In Bucuresti, comemorarea victimelor a avut loc in Piata Universitatii, manifestari similare desfasurandu-se si in alte orase din tara.
Scurta cronologie a Revolutiei romane:
In ziua de 15 decembrie, un mic grup de oameni se aduna in fata casei pastorului reformat Tokes Laszlo. Acestia erau nemultumiti de decizia de mutare fortata a liderului lor religios intr-un alt oras al tarii. La un moment dat un securist - aflat la datorie, in zona - este luat la bataie. Seara se cinta (e drept ca destul de sfios) "Desteapta-te romane" si se striga lozinci contra lui Ceausescu.
A doua zi, pe 16 decembrie, demonstratia din fata casei pastorului Tokes se extinde in intregul oras si protestele capata tot mai mult un caracter anti-comunist. Intervin fortele de politie si securitate, sprijinite si de armata, si se fac primele arestari.
Represiunea continua si pe 17 decembrie, odata ce manifestatiile de protest cresc in amploare. In dupa amiaza si in seara acelei zile se trage in protestatari.
Pe 18-19 decembrie, ca urmare a represiunii brutale de pina atunci, manifestatiile scad putin in amploare. Protestatarii au intrat in Comitetul Judete