Ambasada Iranului in Romania a criticat traducerea in limba romana a cartii "Versetele satanice", scrisa de Salman Rushdie, informeaza PressTv in pagina sa electronica.
Reprezentanta diplomatica a Iranului a condamnat publicarea "cartii blasfemiatoare", sustine PressTv, care informeaza ca oficialii iranieni de la Bucuresti au cerut interzicerea volumului in Romania.
Anterior, Patriarhia Romana a criticat aparitia volumului in limba romana, apreciind ca publicarea sa "lezeaza valorile spirituale si simbolurile religioase, indiferent de religia oficiala pe care acestea le exprima".
"Versetele satanice" au aparut la Editura Polirom, care a precizat ca "data aparitiei volumului Versetele satanice in unele dintre librariile din Bucuresti nu are nici o legatura directa cu zilele de sarbatoare religioasa ale unor culte din Romania, orice speculatie pe aceasta tema fiind deci irelevanta. Respectind dreptul la opinie, ne exprimam totodata convingerea ca perioada practicilor cenzoriale sau a altor forme de ingradire a libertatii de expresie a apus definitiv dupa 22 decembrie 1989, astfel incit editarea unor opere cu caracter literar nu mai necesita aprobarea sau dezaprobarea din partea nici unei persoane, organizatii sau institutii din Romania".
Salman Rushdie, astazi in varsta de 59 de ani, a provocat furia musulmanilor in 1988, atunci cand a publicat acest volum. Imamul Khomeini a proclamat o fatwa in 1989, un decret prin care l-a condamnat la moarte pe scriitorul nascut in India. Ambasada Iranului in Romania a criticat traducerea in limba romana a cartii "Versetele satanice", scrisa de Salman Rushdie, informeaza PressTv in pagina sa electronica.
Reprezentanta diplomatica a Iranului a condamnat publicarea "cartii blasfemiatoare", sustine PressTv, care informeaza ca oficialii iranieni de la Bucuresti au cerut interzicer