Nu cititi in lumina slaba, unghiile cresc dupa moarte, parul creste mai des dupa ras, sunt doar cateva din perlele intelepciunii medicale sau cel putin babesti, care s-au impamantenit in subconstientul colectiv de-a lungul timpului.
Doi cercetatori americani de la Institutul Regenstreif din Indianapolis si Universitatea de Medicina din Indiana au realizat un studiu, citat de The Guardian, care infirma multe dintre aceste ipoteze, considerate demult axiome.
Folosim doar 10% din creier
Mitul a aparut inca din anul 1907, propagat ca indemn pentru a dezvolta abilitatile latente. Regiunile creierului sunt foarte specializate, dar in acelasi timp si foarte bine delimitate. Studiile au infirmat ipoteza creierului inactiv 90%.
Parul si unghiile cresc si dupa moarte
Acest mit ar persista din cauza unei iluzii optice. Pe masura ce pielea moare, tesuturile moi se contracta. Astfel, unghiie par mult mai proeminente atunci cand pielea este uscata.
Acelasi lucru este valabil si pentru par, desi in acest caz observatia este mai greu de facut. Cresterea propriu-zisa a parului si a unghiilor este guvernata de un set complex de hormoni precis reglati, sistem care nu poate functiona dupa moarte.
Nu cititi in lumina slaba
Generatii intregi de parinti si-au avertizat copii de riscul pierderii vederii, daca nu citesc la o lumina corespunzatoare. Desi lumina slaba poate obosi ochiul, cercetatorii care au investigat fenomenul insista ca efectele nu sunt permanente.
Parul creste mai des si mai puternic daca este ras
Teoria sustine dezvoltarea unei industrii multimilioanare a epilarii cu ceara. Dar, si acest mit este de fapt o iluzuie optica. Atunci cand firul de par creste dupa ce a fost retezat, el are varful bont. In plus, in timp, soarele decoloreaza natural firele de pa